Tips veilig autorijden !

In dit seizoen verdubbelt de kans op een ongeluk door extreme weersomstandigheden. Vooral autorijden in de regen en bij een laaghangende zon zorgt voor slecht zicht tijdens het autorijden. Maar ook slecht zicht in het donker leidt tot meer ongelukken. Lees onderstaande tips om ook nu veilig met je auto op weg te gaan.

Autorijden in de regen

Tijdens hevige neerslag kan het zicht teruglopen tot wel 50 meter. Ook opspattend water van vrachtverkeer vermindert je zicht sterk. Automobilisten compenseren dit door hun snelheid aan te passen. Maar ze houden daarbij onvoldoende rekening met een langere remweg of harde wind. Pas ook op voor aquaplaning.

Zicht bij avondlicht

In de herfst wordt het ‘s avonds eerder donker. Veel autorijders hebben daar last van. 42 procent van de Nederlanders ziet niet goed in het donker. Vrouwen (55%) hebben er meer last van dan mannen (32%). Slecht zicht in het donker komt ook vaak doordat de koplampen van een tegenligger je verblinden. Autorijders leren zichzelf andere kijk’manieren’ aan om het slechte zicht te verminderen. Toch blijft de kans op een ongeval door minder zicht in het donker een stuk groter.

Nachtblind

Soms is slecht zien in het donker erfelijk bepaald zoals nachtblindheid. Bijna één op drieduizend mensen heeft hier last van. Mensen die nachtblind zijn hebben tot een uur nodig om te wennen aan het donker en weer goed te zien.

Hinder verminderen

Zorg altijd voor goed zicht in en vanuit de auto.

  • Laat je ogen wennen aan het donker voordat je wegrijdt.
  • Pas je snelheid aan bij slecht weer.
  • Zet je dimlichten ook overdag aan. Zo zien anderen jou ook goed.
  • Laten je ruitenwissers strepen na? Vervang ze dan.
  • Ook al is de zomer voorbij, laat je zonnebril in de auto liggen tegen de laaghangende zon.

TipExtra tip: Let bij harde herfstwind extra op fietsers en motorrijders. Door windvlagen kunnen zij plotseling van richting veranderen.