Waar koop ik mijn gebruikte auto?

Hoe start ik mijn zoektocht

De meeste klanten beginnen hun zoektocht op internet. Op verschillende websites (zoals Autotrack, Gaspedaal) vul je in wat je zoekt en binnen die zoekcriteria komen dan de gezochte auto’s op je scherm. Het is dan niet moeilijk om de auto’s op prijsvolgorde (prijs laag/hoog) te selecteren, en dan? Ja wat dan:

Meestal komen er  tientallen auto’s uit de selectie; deze voldoen dus aan de gestelde eisen. Maar hoe weet je nou welke auto uiteindelijk jouw auto moet gaan worden? Er is een groot aanbod op internet van particulieren, groothandelsbedrijven, universele autobedrijven en de merkdealers. Deze aanbieders willen allemaal hun auto’s in jouw blikveld zien te krijgen. Ze zijn dus allemaal scherp geprijsd, hebben duidelijke foto’s en veel aanvullende informatie.

De particulier

Een particulier die zijn of haar auto zelf te koop aanbiedt is op zoek naar een hogere prijs dan hij kan krijgen bij inruil of directe verkoop aan één van bovenstaande partijen. De auto wordt aangeboden zoals deze op dat moment is zonder aanvullende service als bijvoorbeeld het verlenen van garantie of het uitvoeren van (extra) onderhoud. Daarnaast zal je (indien van toepassing) zelf moeten zorgen voor de verkoop van je huidige auto.

De groothandel

Bij de groothandelsbedrijven koop je een auto voor de zogenaamde groothandelsprijs dus (meestal) zonder garantie en zonder aanvullend onderhoud. Een groothandel wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk auto’s in- en verkopen om de dagelijkse aanvoer onder controle te houden. Dat hierbij niet elke auto uitvoerig is getest op gebreken zal dan duidelijk zijn. Je neemt een gok en neemt dit risico dan ook voor lief.

Het universele autobedrijf

Koop je de auto bij het universele autobedrijf dan zal deze extra zekerheden aanbieden in de vorm van garantie, benodigd onderhoud of een apk keuring. Hier kun je ook vaak je eigen auto inruilen. De (meestal) aanwezige werkplaats voert het onderhoud uit en schiet je te hulp als er onverhoopt wat gebeurt met de gekochte auto.

De autodealer

Ten slotte zal de merkdealer een selectie auto’s aanbieden van (meestal) zijn eigen merk. De dealer selecteert voor zijn eigen voorraad op lage kilometerstand, onderhoudsverleden en toekomstig te verwachten kosten (hij wil immers geen kostbare garantieafwikkelingen).  Deze auto’s kunnen  ingeruild zijn of komen via inkoop van externe partijen. De auto’s worden aangeboden met een betrouwbare kilometerstand, bekend verleden (aantoonbaar onderhoud en vermeldingen van schade), garantie en onderhoud (eventueel in een afleverpakket) en vaak de mogelijkheid je gekochte auto te ruilen bij het niet voldoen aan de verwachting. De dealer heeft als doel om jouw als klant te behouden zodat je toekomstig onderhoud bij zijn bedrijf laat uitvoeren.

Hoe verder

Alle bovenstaande partijen willen nog steeds scherp geprijsd zijn en zullen er alles aan doen om binnen je zoekcriteria te vallen. Dit terwijl het complete aanbod (auto+service) op het eerste gezicht niet verschilt maar dus wel duidelijk een verschillend karakter heeft.  Zo kan een auto hoog in je zoekresultaten (als laagste geprijsd) later snel duurkoop blijken als er in het verleden op onderhoud is bespaard. Ook een kostbare reparatie, verholpen onder garantie, is niet zichtbaar in je selectie.

Laat je niet verleiden door vooroordelen over duur of goedkoop (de buurman heeft namelijk altijd een betere deal gedaan…), bekijk goed de reviews van een autobedrijf en maak kennis met het bedrijf en geef je ogen goed de kost. De vaste scherpe internetprijs geeft meer vertrouwen dan toezeggingen die niet waargemaakt worden. Zorg dat je aankoop ook in de toekomst een goede keuze blijkt te zijn geweest. Hulp nodig? Klik hier alvast voor onze huidige voorraad.

Team Jan Kok

Officieel SEAT-/, Volkswagen-/ en Bosch Car Service Dealer in Zwolle.

Team_Autobedrijf_Jan_Kok